Szukaj na tym blogu
czwartek, 21 listopada 2019
Flaki z boczniaków
Składniki:
600- 700 g boczniaków
2 marchwie
połowa selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
imbir suszony
majeranek
liść laurowy
gałka muszkatołowa
koncentrat pomidorowy
olej
kostki bulionowe wg uznania
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na głęboką patrelnię wlać olej i wrzucić warzywa. Dusić ok 3-4 minut. Boczniaki umyć, osuszyc i pokroić w paski. Dodać do warzyw. Smażyć mieszając ok. 2 minuty.Wlać bulion lub samą wodę, dodać liść laurowy, gałkę, imbir, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz. Gotować przez ok. 5 minut. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie ok. 5 minut.Na koniec dodać obrany czosnek i majeranek. Zamieszać i odstawić. Do gotujących się boczniaków dodać koncentrat pomidorowy i cebulę. Na patelni po cebuli wrzucić łyżkę mąki i mieszać aż zbrązowieje. Dolać trochę wywaru i zamieszac do połączenia się składników. Połączyć z całością i zagotować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz