Szukaj na tym blogu

piątek, 5 czerwca 2020

Terrina jogurtowa z malinami i sosem z białej czekolady







Składniki:

500g jogurtu naturalnego
500ml śmietany kremówki
ok. 400 g malin
1 biała czekolada
biszkopty podłużne " Andante"
15-20 g żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 mały cukier wanilinowy

Wykonanie:
Keksówke wyłóż folią spożywczą.Na ścianach podłużnych ustaw biszkopty. Żelatynę rozpuśc w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Połowę jogurtu delikatnie podgrzej. Napęczniałą żelatynę ustaw na palniku i rozpuść,( nie może się zagotować). Połącz z podgrzanym jogurtem , zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Po tym połącz z resztą jogurtu. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Połącz z jogurtem. Dodaj większosć malin ( mogą być mrożone, wtedy szybciej masa stężeje) i wlej całość do keksówki. Wstaw do lodówki. Po ok. 2 h wyciągnij terinnę. Jeśli biszkopty były za długie można przyciąć nożem do wysokości jogurtowej masy. Odwrócić i wyciagnąć terrinę na paterę czy talerz. Białą czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami kremówki i polac wierz. Przybrać świeżymi malinami i listkami mięty czy melisy. Można dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz