Szukaj na tym blogu

sobota, 26 grudnia 2020

Makowiec na kruchym spodzie

 










Składniki i wykonanie:

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła

1 mały cukier wanilinowy

120 g drobnego cukru

Wrzucić wszystkie składniki do miski i szybko wyrobić ciasto. Schować na godzinę do lodówki.


masa makowa:

500 g maku

6 łyżek miodu

150 g masła

100 g rodzynek

kilkanaście suszonych sliwek, moreli, fig

100 g orzechów włoskich

ok. 70 g płatków lub słupków migdałów

mleko kilka łyżek likieru amaretto

1 mały cukier wanilinowy

4 białka


Mak gotujemy 20 minut w mleku. Odcedzamy. Gdy przestygnie mielimy dwukrotnie przez maszynkę. W woku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone drobno bakalie. Podsmażamy ok. 10 minut mieszając. Dodajemy mak, miód, likier i cukier wanilinowy i przesmażamy jeszcze  15-20 minut mieszając drewnianą łyżką. Na koniec po wyłączeniu palnika dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie do połączenia.

Blachę ( o wymiarach 26x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Dno wyklejamy 2/3 kruchego ciasta. Na ciasto wykładamy masę makowa i wyrównujemy. Pozostałe ciasto kruszymy na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy 30-35 minut do zezłocenia kruszonki. Posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz