Składniki i wykonanie:
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
1 mały cukier wanilinowy
120 g drobnego cukru
Wrzucić wszystkie składniki do miski i szybko wyrobić ciasto. Schować na godzinę do lodówki.
masa makowa:
500 g maku
6 łyżek miodu
150 g masła
100 g rodzynek
kilkanaście suszonych sliwek, moreli, fig
100 g orzechów włoskich
ok. 70 g płatków lub słupków migdałów
mleko kilka łyżek likieru amaretto
1 mały cukier wanilinowy
4 białka
Mak gotujemy 20 minut w mleku. Odcedzamy. Gdy przestygnie mielimy dwukrotnie przez maszynkę. W woku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone drobno bakalie. Podsmażamy ok. 10 minut mieszając. Dodajemy mak, miód, likier i cukier wanilinowy i przesmażamy jeszcze 15-20 minut mieszając drewnianą łyżką. Na koniec po wyłączeniu palnika dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie do połączenia.
Blachę ( o wymiarach 26x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Dno wyklejamy 2/3 kruchego ciasta. Na ciasto wykładamy masę makowa i wyrównujemy. Pozostałe ciasto kruszymy na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy 30-35 minut do zezłocenia kruszonki. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz