Szukaj na tym blogu

niedziela, 6 grudnia 2020

Szwedzkie bułeczki kardamonowe ( Kardemummabullar)









 Składniki:

( na ok. 20 mniejszych bułeczek lub 10 dużych)

ciasto:

400 g mąki pszennej ( typ 550)

1 saszetka suchych drożdży (7g)

1/4 łyżeczki soli

70 g cukru brązowego

1 łyżeczka mielonego kardamonu

250 ml mleka ( może być roślinne)

50 g masła w temperaturze pokojowej


kardamonowe nadzienie:

70 g miękkiego masła

2 łyżeczki mielonego kardamonu

30 g brązowego cukru


na wierzch:


1 rozkłócone jajko

cukier dekoracyjny gruby, perlisty

słupki migdałów

Wykonanie:

Podgrzać mleko do temperatury ok. 40 stopni , dodać drożdże i łyżkę cukru. wymieszac i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Przygotować mąkę wymieszaa z resztą cukru, solą i kardamonem. Gdy zaczyn urośnie stopniowo dodawać skłądniki suche i mieszać mikserem z hakami do wyrabiania ciasta. Na końcu dodać miękkie masło i wyrobić. Odstawić na godzine do wyrośnięcia pod przykryciem. Po tym czasie rozwałkować ciasto w prostokąt ok. 30x40 cm. Przygtować nadzienie: miksujemy do połączenia masło z cukrem i kardamonem. Nadzienie rozsmarować cienko na środku prostokąta i złożyć boki do środka. Rozwałkować i pociąć węższym bokiem na ok. 20 pasków. Paski zwijamy tworząć świderek. Zawijamy: oplatająć pasek ciasta wokół dwóch lub trzech palców , a na koniec zawijająć resztę ciastaprzez środek i doklejając pod spód lub oplatając pasek ciasta wokół dwóch palców tworząc  ósemkę i resztę ciasta przeciągając przez środek i zawijając pod spód. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na 15 minut ścierką po czym smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym lub/i slupkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 13 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz