Składniki:
( na małą tortownicę o średnicy 20 cm)
spód:
2 paczki ciastek maślanych po 200g)
100 g stopionego masła
masa serowa:
2 opakowania serka philadelphia
500- 600 g twarogu sernikowego
2 łyżki masła palonego
2 łyżki masła orzechowego
100- 150 g cukru
do dekoracji: suoszone płatki kwiatów
Wykonanie:
Ciastka kruszymy, dodajemy stopione masło i blendujemy na mokry piasek. wyklejamy dno i boki tortownicy. Wszystkie skłądniki masy serowej miksujemy tylko do połączenia. Wylewamy na masę ciasteczkową. Pieczemy 10 minut w temp. 200stopni , po czym zmniejszamy temperaturę do 11o stopni i pieczemy tylko 25 minut. wyciagamy sernik i pozostawiamy do ostygnięcia. Przybieramy wedle uznania. Mogą być suszone płatki kwiatów.
Masło palone : W rondlu o grubym dnie powoli roztapiamy pokrojone w kostkę masło. Kiedy pojawi się piana delikatnie mieszamy do uzyskania złotego koloru i orzechowego zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz