Szukaj na tym blogu

niedziela, 6 grudnia 2020

Muhammara - pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów



 



Składniki:

3 papryki czerwone

3 garści orzechów włoskich

3-4 łyżki oliwy z oliwek 

pół limonki

2 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka miodu

natka pietruszki

pestki świeżego granata

Wykonanie:

Papryki umyj, wydrąż, pkrój na kawałki. skrop oliwą i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 stopni. Po wyciagnięciu rzuć do miski i przykryj na kwadrans folia spożywcza. Po tym czasie skórka łatwo powinna odejść..;) Dodaj pozostałe składniki: sok z limonki, czonek, orzechy, miód i zblenduj na pastę. Po wyłożeniu na miseczkę przyozdobić natka pietruszki i pestkami granata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz