Szukaj na tym blogu

czwartek, 31 grudnia 2020

Śledź pod pierzynką czyli szuba

 



Składniki:

4 śledzie matijasy w oleju

2 buraki pieczone

2 średnie ziemniaki ugotowane

1 duża marchew ugotowana

4 jaja ugotowane na twardo

2 cebule

ser żółty

pietruszka zielona

majonez

jogurt

musztarda

sól, pieprz


Wykonanie:

Śledzie kroimy w kosteczke i układamy na dnie szklanej miski. Na śledzie układamy drobno pokrojona cebule i smarujemy ja majonezem. Następnie układamy ziemniaki, które solimy i pieprzymy oraz smarujemy musztardą z jogurtem, potem buraki , które polewamy sosem majonezowo- jogurtowym. Następnie marchew i jaja starte na grubej tarce. Jaja posypac sola i peprzem. Na wierzch wylac sos jogurtowo - majonezowy . Posypać żżóltym serem startym na tarce i zielona pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz