Składniki:
( na małą foremkę do babki średnicy 15 cm i dodatkową jedna babeczkę z dziurką;)
75 g miękkiego masła
75 g pasty pistacjowej ( 100%)
130 g drobnego cukru
140 mąki pszennej
2 jaja
100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Wykonanie:
Formy do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać krupczatka. Masło zmiksować z cukrem i pastą pistacjową. Mąkę wymieszać z soda i proszkiem. Dodawac po jednym żółtku i miksować. Następnie naprzemiennie wrzucać mąke i jogurt cały czas miksująć. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie w dwóch ratach połączyć z resztą.wylać masę do foremek. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz