Szukaj na tym blogu

sobota, 3 kwietnia 2021

Babka pistacjowa

 








Składniki:

( na małą foremkę do babki średnicy 15 cm i dodatkową jedna babeczkę z dziurką;)


75 g miękkiego masła

75 g pasty pistacjowej ( 100%)

130 g drobnego cukru

140 mąki pszennej

2 jaja

100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia

Wykonanie:

 Formy do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać krupczatka. Masło zmiksować z cukrem i pastą pistacjową. Mąkę wymieszać z soda i proszkiem. Dodawac po jednym żółtku i miksować. Następnie naprzemiennie wrzucać mąke i jogurt cały czas miksująć. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie w dwóch ratach połączyć z resztą.wylać masę do foremek. Piec 50 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz