Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 kwietnia 2021

Sernik marciński na spodzie z białego maku

 










Składniki:

( na tortownicę 24-26 cm)

spód:

250 g białego maku

240 g biszkoptów

po 100 g :

masła

drobnego białego cukru

orzechów arachidowych lub włoskich

rodzynek

skórki pomarańczowej

kilka kropli likieru amaretto 


masa serowa:

 1 kg twarogu sernikowego

120 g cukru pudru

100 g miękkiego masła

4 jaja

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy


Wykonanie:

Tortownicę ( samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty. ozostałe pokruszyć. Mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić na 20 minut. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę dwa razy. W rondelku wymieszać masło, mak i cukier. Mieszać kilka minut do połączenia. Dodać bakalie i resztę biszkoptów. Rozsmarować równomiernie na biszkoptach.

Wszystkie skłądniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucić do miski i zmiksować max. 30 sekund do połączenia skłądników. Wylać na mase makową i wyrównać. Piec w termoobiegu 15 minut w temperaturze 200 stopni i 60 minut w termoobiegu w temperaturze 90 stopni. 

Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Wierz przybrać wg. uznania. U mnie biała czekolada i suszone, jadalne płatki kwiatów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz