Składniki:
( na tortownicę 24-26 cm)
spód:
250 g białego maku
240 g biszkoptów
po 100 g :
masła
drobnego białego cukru
orzechów arachidowych lub włoskich
rodzynek
skórki pomarańczowej
kilka kropli likieru amaretto
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
120 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Tortownicę ( samo dno) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty. ozostałe pokruszyć. Mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić na 20 minut. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę dwa razy. W rondelku wymieszać masło, mak i cukier. Mieszać kilka minut do połączenia. Dodać bakalie i resztę biszkoptów. Rozsmarować równomiernie na biszkoptach.
Wszystkie skłądniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wrzucić do miski i zmiksować max. 30 sekund do połączenia skłądników. Wylać na mase makową i wyrównać. Piec w termoobiegu 15 minut w temperaturze 200 stopni i 60 minut w termoobiegu w temperaturze 90 stopni.
Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Wierz przybrać wg. uznania. U mnie biała czekolada i suszone, jadalne płatki kwiatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz