Składniki:
1 świeża większa golonka
ok. 50 -60 dkg biodrówki
5 kolanek wieprzowych
2 marchiwe
1 pietruszka
kawałek selera
por
cebula
ziele angielskie
lisć laurowy
majeranek
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso zalać zimną woda i zagotować. Po czym zmniejszyc ogień, zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu przez 3, 5- 4 h. Wyciagnać mięso. Po ostudzeniu, obrać ( można, ale nie trzeba ze skórą). Pokrojone mięso i marchewkę ułozyć w miseczki. Rosół przecedzić przez drobne sito, gazę. Zagotować 10 minut do sklarowania. Zalać mięso, tak , aby rosól je zakrywał. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz