Szukaj na tym blogu

sobota, 3 kwietnia 2021

Galart wieprzowy

 



Składniki:

1 świeża większa golonka

ok. 50 -60 dkg biodrówki

5 kolanek wieprzowych

2 marchiwe

1 pietruszka

kawałek selera

por

cebula

ziele angielskie

lisć laurowy

majeranek 

3 ząbki czosnku

sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso zalać zimną woda i zagotować. Po czym zmniejszyc ogień, zebrać szumowiny. Dodać obrane warzywa, przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu przez 3, 5- 4 h. Wyciagnać mięso. Po ostudzeniu, obrać ( można, ale nie trzeba ze skórą). Pokrojone mięso i marchewkę ułozyć w miseczki. Rosół przecedzić przez drobne sito, gazę. Zagotować 10 minut do sklarowania. Zalać mięso, tak , aby rosól je zakrywał. Po ostudzeniu wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz