Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 września 2022

Grecka szarlotka - chlebek z jabłkami Milópita





Składniki:

( keksówka 11x 30 cm)

suche składniki:

300g mąki ( ja używam typ 1050 orkiszowej)

100 g brązowego cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki mielonych goździków

pół łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia


mokre składniki:

1 jajo

1/3 szkl oliwy z oliwek

2/3 szkl mleka

3-4 jabłka ( 1 starte, 1 w kosteczkę -do środka ciasta)+ 1 duże lub 2 mniejsze na wierzch do wciśnięcia w ciasto


cukier puder


Wykonanie:

Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drogiej misce wbić jajo, dodać mleko, oliwę i starte i pokrojone w kostkę jabłko. wymieszać dokładnie rózgą. Połączyć dokładnie suche i mokre składniki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni, termoobieg. Piec 60-70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz