Składniki:
( keksówka 11x 30 cm)
suche składniki:
300g mąki ( ja używam typ 1050 orkiszowej)
100 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
pół łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mokre składniki:
1 jajo
1/3 szkl oliwy z oliwek
2/3 szkl mleka
3-4 jabłka ( 1 starte, 1 w kosteczkę -do środka ciasta)+ 1 duże lub 2 mniejsze na wierzch do wciśnięcia w ciasto
cukier puder
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drogiej misce wbić jajo, dodać mleko, oliwę i starte i pokrojone w kostkę jabłko. wymieszać dokładnie rózgą. Połączyć dokładnie suche i mokre składniki. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni, termoobieg. Piec 60-70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz