Składniki:
(tortownica 24 cm)
spód:
200g śliwek w czekoladzie ( nałęczowskie)
100 g masła
100g brązowego cukru
100g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
masa serowa:
4 białe serki kanapkowe
1 mascarpone
1 biała czekolada
4 jaja
100 g cukru pudru
powidła śliwkowe lub uduszone na świeżo śliwki zblendowane ( kilka łyżek)
Wykonanie:
Tortownicę spód wyłożyć papierem do pieczenia. Cukierki (śliwki) , masło, cukier włożyć do garnuszka i podgrzewac na małym ogniu mieszając, aż wszystko sie rozpuści.Zdjąć z ognia, odczekać ,ąż przestygnie i zblendować. Dodać mąkę, jajo, proszek. zmiksowac do połączenia. wylać na dno tortownicy i wyrównać. Piec 15 minut w temp.190 stopni.
Białą czekolade rozpuścić na parze. Śliwki wydrażyć, pokroić w kostkę, dodac brązowy cukier i dusić do miękkości na małym ogniu. zblendować. Wszystkie składniki na mase serową zmiksowac tylko do połączenia. dodać przestudzona biała czekolade i zamieszać. Wylać mase serową na spód. Powidła rozłożyc po wierzchu łyżka i z pomocą wykałaczki pociągnac w różne strony tworząć esy floresy. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 160 stopni) i piec przez godzinę. Można zrobić polewę z białej czekolady i przybrać pokrojonymi śliwkami w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz