Szukaj na tym blogu

środa, 1 lipca 2015

Jagodzianki

Składniki:

50g drożdży
1 szkl mleka
3 szkl maki
1 szkl cukru
4 jaja
cukier wanilinowy
jagody ( ok.300g)
0,5 kostki margaryny

kruszonka:
0,5 kostki margaryny
8-10 łyżek mąki
8-10 łyżek cukru pudru



 Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać szklankę ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, cukrem wanilinowym, dodac mąkę, wyrośnięty zaczyn, stopiony, ostudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto , odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką wyłożyć ciasto. formować w podłużne bułeczki, na środek ułozyć jagody zmieszane z cukrem, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w temp.180stopni ok.25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz