4 serki homogenizowane
8 bananów
0,5 szkl ksylitolu lub cukru pudru
2-3 łyżeczki żelatyny
galaretka cytrynowa ( 2 szt)
Wykonanie:
Pierwszą galaretke rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Pozostawić do stężenia. Będzie potrzebna do masy serowej.4 banany pokroić w talarki i zblendować na gładką masę, dodać cukier i serki i ponownie zblendować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody. Odczekać 10 minut aż spęcznieje. Następnie podgrzać do rozpuszczenia, ale uważać , by się nie zagotowała. Połączyć żelatynę z 2 łyżkami masy serowej, a następnie z resztą masy. Pokroić w kostkę stężałą galaretke i dodać do masy serowej ( nie jest to konieczne, galaretkę można pominąć, choć jest ładny efekt widokowy;)Wyłożyć na tortownicę ( średnica 23cm).2 banany pokroić w talarki i wdusić w ser. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone banany i zalać tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz