Składniki:
spód brownie:
135 g mąki pszennej
3 jaja
2 gorzkie czekolady
cynamon, przyprawa do pierników
3/3 szkl cukru lub ksylitolu
200g masła
Masło roztopić z czekoladą na parze.Jaja ubić z cukrem i przyprawami. Masę czekoladową dodac do jaj i ubic mikserem. Na koniec dodać mąkę i zamieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem , boki posmarować tłuszczem. Wylać masę czekoladowa. Piec w temp.170 stopni ok.25 minut.
masa serowa:
350 g puree z dynii ( dynię pokroić na kawałki, piec w piekarniku, zmiksować blenderem)
600g sera białego półtłustego
1 serek mascarpone
4 jaja
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szkl cukru ( ja dodałam ksylitolu)
1 łyżeczka cynamonu
Sery zmiksować z cukrem, przyprawami. Dodawać po 1 jaju miksując. Na końcu dodać puree z dynii i zmiksować. Wylać na spód. Piec 15 minut w temp.170 stopni, a następnie obniżyć do 120 i piec jeszcze 70-80 minut.
Na wierzchu można zrobić polewę czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz