Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 listopada 2015

Roladki z halbuta w sosie holenderskim


 Ok.300g świeżego halibuta ( porcja na 2 osoby)
cytryna sól, pieprz
oregano
papryka

Rybę pokroić w paski grubości 1,5-2cm, paprykę na kawałki tej samej szerokości. Zwinąć w roladke jak na zdjęciu i spiąć wykałaczką. Przyprawić skiem z cytryny, solą, pieprzem, oregano.


sos holenderski:
 1 małą cebulę pokroić w kostkę
2 liście laurowe
5,6 ziarenem ziela angielskiego
3/4 szkl bulionu
biały ocet winny
kilka ziaren pieprzu
Wszystko to razem gotować 10 minut. Ocet dodać na końcówce czasu gotowania.

4 żółtka
4 łyżki stopionego masła
sól, pieprz
Na parze trzepaczką ubić 4 zółtka z solą i pieprzem. Powoli dodawać masło i ok.0,5-3/4 szkl wywaru cały czas ubijając.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz