Szukaj na tym blogu
wtorek, 27 grudnia 2016
Lody daktylowe z chili w sosie winno mandarynkowym
Składniki:
200g suszonych daktyli
1 papryczka chili
1 strąk wanilii
250 ml mleka
80g cukru lub stewii
250 g kremówki
2 całe jaja + 2 żółtka
sos mandarynkowy:
50 ml białego wina
1 łyżka brązowego cukru
świeża mięta i puder do dekoracji
Wykonanie:
Daktyle i papryczkę chili drobno siekamy. Miąższ wanilii zagotowujemy z mlekiem, smietanka i cukrem. Jajka i żółtka ubijamy w kąpieli wodnej ( nad parą), stopniowo strumieniem dodajemy mleko waniliowe cały czas miksując. Masę ubijamy aż stanie się jasna i gęsta. Dodajemy masę z daktyli. Miksujemy bądź blendujemy. Umieszczamy w pudełku i mrozimy ok. 6 h. Przynajmniej 3-4 razy zamieszać w trakcie zmrażania.
Mandarynki kroimy w kostkę. wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem. Wlewamy wino i mieszamy na ogniu ok. 2 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz