Szukaj na tym blogu
piątek, 2 grudnia 2016
Tarta na krakersach z karmelizowaną marchewką i serem kozim.
Składniki:
1 opakowanie krakersów (180 g)
0,5 kostki masła+ 1/4 do marchewki
3 dłuższe marchewki
1 duża śmietana 12%
3 sery: kozi, Bergarder, "Fromage du Pays Basque" (sery kupione w Lidlu) Oczywiście moga być własne kompozycje.
tymianek świeży
pieprz
cukier
imbir świeży
Wykonanie:
Krakersy pokruszyć, masło stopić i dodać do krakersów. Razem zblendować. Formę do tarty posmarować tłuszczem. wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić po brzegi masą ciasteczkową. Zapiec 10 minut. Sery pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i świeżym, pokrojonym tymiankiem. Wylać na spód krakersowy. Marchewke pokroić w słupki. Masło stopić na patelni , wrzucić marchewkę, starty drobno imbir, posypać cukrem i zamieszać. dusić ok. 10 minut. Następnie podpiec 20-30 minut w piekarniku. Podpieczone marchewki ułożyć na około tarty na masie serowej i zapiec ok. 20-25min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz