Szukaj na tym blogu

piątek, 2 grudnia 2016

Rogaliki drożdżowe jaglane z masą migdałową


Składniki:

560-600 g mąki jaglanej
 10g drożdży suszonych
0, 5 -szkl cukru
2 jaja
1 łyżeczka soli
350 ml mleka
80g masła stopionego

Wykonanie:
Suche składniki połączyć i zamieszać, dodać jaja, ciepłe mleko i stopiony przestudzony tłuszcz.
Wyrabiać ciasto kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 Ciasto podzielić na 4 cześci. Rozwałkować na ok. 3mm. Podzielić na 8 trójkątów. U dołu ułożyć łyżeczkę masy migdałowej.

Masa migdałowa:

200g płatków migdałowych
łyżka masła
1/4 szkl śmietany kremówki
3 łyżki brązowego cukru

Wszystko razem umiescić w malakserze i zblendować.


 Zwinąć w rogaliki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zachowując odstępy. Piec 12 minut w temp.180stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz