Szukaj na tym blogu
środa, 17 stycznia 2018
Pieczeń wieprzowo - drobiowa z pistacjami i sosem z suszonej śliwki
Składniki:
( na keksówkę 23 x 10 cm)
500 g mięsa mielonego wieprzowego
mały podwójny filet z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
namoczona bułka lub 2 skibki chleba
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kminek, przyprawa do kurczaka, świeży rozmaryn
kilkanaście obranych pistacji
Wykonanie:
Filet kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. dodajemy pokrojoną cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajo, sypiemy przyprawy, dodajemy odsączona bułkę i pistacje i wyrabiamy masę mięsną. Na keksówkę aluminiową wykładamy mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 minut. Podajemy z sosem koperkowym , czosnkowym luz z suszonej śliwki.
Sos z suszonej śliwki:
1 kostka bulionu pieczeniowego rozpuszczona i zagotowana w 1,5 szkl wody. Dodać pokrojone ok. 10 sztuk śliwki. Przyprawić cynamonem i w razie potrzeby solą i pieprzem. Zblendować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz