Szukaj na tym blogu

środa, 17 stycznia 2018

Pieczeń wieprzowo - drobiowa z pistacjami i sosem z suszonej śliwki



Składniki:

( na keksówkę 23 x 10 cm)

500 g mięsa mielonego wieprzowego
mały podwójny filet z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajo
namoczona bułka lub 2 skibki chleba
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kminek, przyprawa do kurczaka, świeży rozmaryn
kilkanaście obranych pistacji

Wykonanie:

Filet kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. dodajemy pokrojoną cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajo, sypiemy przyprawy, dodajemy odsączona bułkę i pistacje i wyrabiamy masę mięsną. Na keksówkę aluminiową wykładamy mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 45 minut. Podajemy z sosem koperkowym , czosnkowym luz z suszonej śliwki.

Sos z suszonej śliwki:

 1 kostka bulionu pieczeniowego rozpuszczona i zagotowana w 1,5 szkl wody. Dodać pokrojone ok. 10 sztuk śliwki. Przyprawić cynamonem i w razie potrzeby solą i pieprzem. Zblendować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz