Szukaj na tym blogu
piątek, 19 stycznia 2018
Placuszki warzywne z sosem z pieczonej papryki.
Składniki:
( na ok. 10 placuszków)
2 małe cukinie
1 marchew
1 mała cebula
ćwiartka selera
mały por
koperek
jajo
namoczona bułka lub bułka tarta
mąka
olej
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię , marchew, seler zetrzeć na tarce grubych oczkach, posolić. Po chwili odlać wodę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i por. Dodać , jajo, posiekany koperek, bułkę tartą i zamieszać
z mąką. Przyprawić. Rozgrzać olej na patelni i łyżką nakładać placki. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. Podać można z sosem czosnkowym, pomidorowym, paprykowym...
sos z pieczonej papryki:
2 czerwone papryki wydrążyć z nasion, pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwa i piec 30 min. w piekarniku w 180 stopniach. Gy papryka ostygnie ściągnąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę podsmażyć na maśle. dodać papryke i łyżkę koncentratu pomidorowego i dusic mieszając ok. 3-5 minut. Zblendować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz