Szukaj na tym blogu

środa, 17 stycznia 2018

Zupa fasolowa







Składniki:

4-5 żeberek
3 plastry boczku wędzonego chudego
2 kiełbasy polskie wędzone
0,5 kg fasoli "Jaś"
6-7 ziemniaków
pół selera
1 pietruszka
3 marchewki
sól, pieprz, majeranek
cebula
4 ząbki czosnku
liśćie laurowe
ziele angielskie
olej

Wykonanie:

Fasolę namoczyć i odstawić na całą noc. Ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i boczek drobno pokroić w kosteczkę  i podsmazyć na oleju. Odstawić. Żeberka zalać wodą, posolić, dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie i gotować 30 minut. dodać warzywa ( marchew, seler, pietruszka) starte na tarce na grubych oczkach. Dalej gotować ok. 15 minut. Dodać ugotowana fasolę i boczek z cebulą. Dorzucić majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodać ziemniaki pokrojone w kostke i gotować 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz