Szukaj na tym blogu
niedziela, 23 września 2018
Ciasto kajmakowo - malinowe z czekoladowymi wafelkami i ganache
Składniki:
spód - ciasto kruche:
2 żółtka
1 szkl krupczatki
1 łyżka wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła1/4 szkl cukru pudru
masa kajmakowo-wafelkowa:
120 g wafelków czekoladowych lub kakaowych bez polewy
250 g mascarpone
180 g masy kajmakowej
ganache:
1 mleczna czekolada
4 łyżki kremówki
galaretka malinowa
1,5 -2 pudełka malin
Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche zmiksować. Kruszonkę wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygnieść i piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Wafelki rozkruszyć blenderem. Mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Gdy powstanie jednolita kolorem masa dodać wafelki i zamieszać łyżką. Wyłożyć na spód. Rozprowadzić równomierenie. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie przygotować ganache: Kremówke podgrzać, nie gotować. Wrzucić połamaną czekoladę. Zamieszać energicznie do jednolitej konsystencji polewy. Wylać na masę wafelkową i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do lodówki na 3 h. Gdy ganache stężeje wyłożyc gęsto maliny. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody. Gdy ostygnie i zacznie tężeć zalać delikatnie maliny. Przechowywać w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz