Szukaj na tym blogu

niedziela, 23 września 2018

Ciasto kajmakowo - malinowe z czekoladowymi wafelkami i ganache






Składniki:

spód - ciasto kruche:

2 żółtka
1 szkl krupczatki
1 łyżka wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła1/4 szkl cukru pudru

masa kajmakowo-wafelkowa:

120 g wafelków czekoladowych lub kakaowych bez polewy
250 g mascarpone
180 g masy kajmakowej

ganache:
1 mleczna czekolada
4 łyżki kremówki

galaretka malinowa
1,5 -2 pudełka malin


Wykonanie:

Składniki na ciasto kruche zmiksować. Kruszonkę wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygnieść i piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Wafelki rozkruszyć blenderem. Mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Gdy powstanie jednolita kolorem masa dodać wafelki i zamieszać łyżką. Wyłożyć na spód. Rozprowadzić równomierenie. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie przygotować ganache: Kremówke podgrzać, nie gotować. Wrzucić połamaną czekoladę. Zamieszać energicznie do jednolitej konsystencji polewy. Wylać na masę wafelkową i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do lodówki na 3 h. Gdy ganache stężeje wyłożyc gęsto maliny. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody. Gdy ostygnie i zacznie tężeć zalać delikatnie maliny. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz