Szukaj na tym blogu
wtorek, 25 września 2018
Śliwki w kruszonce migdałowej
Składniki:
4 żółtka
2 szkl mąki
200g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg cukru pudru
kilkanaście śliwek
kruszonka:
5 dkg masła
5 dkg cukru
5 dkg mąki
2 garści płatków migdałowych
Wykonanie:
Zimne masło posiekać z mąką, cukrami, proszkiem. dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać bułka tarta lub krupczatką. POkruszyć ciasto na całości blachy. Sliwki umyć, przekroić wzdłuz na pół. Układać gęsto dachówka do góry. Przygotować kruszonke. Posypać śliwki. Piec 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz