Szukaj na tym blogu
niedziela, 16 września 2018
Torcik jeżynowy z ganache
Składniki:
migdały w karmelu:
30 dkg cukru
100g migdałów
na ciasto:
16 dag masła+ do formy
16 dag cukru
4 jaja ( oddzielnie żółtka i białka)
16 dag migdałów
8 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag gorzkiej czekolady startej
25 dag jeżyn
ganache:
150 ml śmietany kremówki
10dag czekolady gorzkiej
10dag mlecznej czekolady
galaretka jeżynowa:
25 dag jeżyn
3 płaskie łyżeczki żelatyny namoczonej w odrobinie zimnej wody
3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Cukier wrzucamy do rondla i mieszamy , aż całkowicie się rozpuści. Wsypujemy do karmelu migdały i energicznie mieszamy, aby karmel się rozpuśił i oblepił migdały. Wylewamy na pergamin i pozostawiamy do zastygnięcia.
Pikarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem., boki smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku. Gdy połącza się z masłem dodajemy mielone migdały, mąkę z proszkiem i tartą czekoladę. Na końcu dodajemy piane i delikatnie całość mieszamy. Pieczemy do suchego patyczka, ok 30minut.
Śmietankę podgrzewamy ( nie zagotowujemy)Gorącą zalewamy pokruszone obie czekolady i mieszamy energicznie na jednolitą masę.
Zagotowujemy jeżyny z odrobina wody, cytryną i cukrem.Dodajemy żelatynę , dokłądnie mieszamy. Odstawić do ostudzenia.
Pierwszy blat układamy w tortownicy. Na nim układamy jeżyny. Karmelizowane migdały mielimy w młynku i łączymy z czekoladą. Masę wylewamy na jeżyny. Kładziemy drugi blat. Na wierzch lejemy tężejącą galaretkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz