Szukaj na tym blogu

niedziela, 16 września 2018

Torcik jeżynowy z ganache


Składniki:

migdały w karmelu:

30 dkg cukru
100g migdałów


na ciasto:

16 dag masła+ do formy
16 dag cukru
4 jaja ( oddzielnie żółtka i białka)
16 dag migdałów
8 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag gorzkiej czekolady startej
25 dag jeżyn


ganache:

150 ml śmietany kremówki
10dag czekolady gorzkiej
10dag mlecznej czekolady

galaretka jeżynowa:

25 dag jeżyn
3 płaskie łyżeczki żelatyny namoczonej w odrobinie zimnej wody
3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Cukier wrzucamy do rondla i mieszamy , aż całkowicie się rozpuści. Wsypujemy do karmelu migdały i energicznie mieszamy, aby karmel się rozpuśił i oblepił migdały. Wylewamy na pergamin i pozostawiamy do zastygnięcia.

Pikarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem., boki smarujemy masłem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku. Gdy połącza się z masłem dodajemy mielone migdały, mąkę z proszkiem i tartą czekoladę. Na końcu dodajemy piane i delikatnie całość mieszamy. Pieczemy do suchego patyczka, ok 30minut.

Śmietankę podgrzewamy ( nie zagotowujemy)Gorącą zalewamy pokruszone obie czekolady i mieszamy energicznie na jednolitą masę.

Zagotowujemy jeżyny z odrobina wody, cytryną i cukrem.Dodajemy żelatynę , dokłądnie mieszamy. Odstawić do ostudzenia.

Pierwszy blat układamy w tortownicy. Na nim układamy jeżyny. Karmelizowane migdały mielimy w młynku i łączymy z czekoladą. Masę wylewamy na jeżyny. Kładziemy drugi blat. Na wierzch lejemy tężejącą galaretkę.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz