Szukaj na tym blogu
niedziela, 9 września 2018
Ziołowa focaccia z oliwkami
Składniki:
350 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
szczypta soli
200ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła suszone
oliwki
Wykonanie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę, oliwę wrzuć do miski i wyrabiaj łyżką do połączenia składników. Następnie wyrabiaj ręką ok.10 min do otrzymania spręzystej kuli. Pozzostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Blachę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą. Do ciasta dodaj zioła i uformuj kształ jaki chcesz otrzymać po upieczeniu. Wbij oliwki i posmaruj oliwa z oliwej po wierzchu. Piec 20 minut w temp.200stopni. Podawać z pesto. Ja tymrazem smakowałam oliwę z białej trufli z zieloną pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz