Szukaj na tym blogu
piątek, 5 października 2018
Ciasto dyniowe
Składniki:
4jaja
200 g masła roztopionego
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 sparzonej pomarańczy
2 szkl mąki pszennej( można zamienić)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g rodzynek
250 g brązowego cukru
500g puree z dyni ( ok.2 szkl)
20 ml soku z pomarańczy
polewa:
1 serek philadelphia
łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Puree:
Niedużą dynię (ok.1,5 kg) obrać, wydrążyć. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze, skropić oliwą. Piec w temp.200 stopni do miękkości, tj.ok.30 minut. Zblendować na puree.
Suche składniki: mąkę, cukier, sól, przyprawy, skórke pomarańczową, sodę i rodzynki wymieszać.
W drugiej misce rozbełtac jajka z przestudzonym masłe, dodać sok pomarańczowy i zmiksować. dodać puree z dynii i ponownie zmiksować. Połączyć mikserem z suchymi składnikami.
Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec ok.25035 minut ( do suchego patyczka) w temp.180 stopni.
Gdy przestygnie zrobić polewę: Serek, masło, puder, sok z cytryny zmiksować razem. Rozsmarować cienko, równomiernie po cieście. Można przybrać orzechami pekan lub włoskimi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz