Składniki:
2,3 jabłka pokrojone w drobną kostkę
rozczyn:
40 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru
ciasto:
3 szkl mąki pszennej
szczypta soli
1 szkl ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
Zmieszać skłądniki na rozczyn, pamiętając o ciepłym mleku. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko, oraz cukier i cukier wanilinowy. Stopniowo zgarniając mąkę do środka zacząć mieszać ciasto. Gdy będzie juz złączone wyrabiać kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie dodać jabłka i połaczyć z ciastem Ciasto będzie się bardzo ciągnęło. Można ( a nie trzeba) odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut. Rozgrzać olej ( tyle by racuszki były przynajmniej w 3/4objętości zatopione) Łyżką nakładać ciasto i smażyć po 2,5 minuty z każdej strony. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz