Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 1 października 2018

Ciasto kawowe z musem czekoladowym i gruszkami






Składniki:

biszkopt:

3 jajka
2/3 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
100g startej czekolady
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mus:

500ml kremówki
250 serka mascarpone
350 g kremu czekoladowo orzechowego typu "Nutella"
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki  żelatyny
puszka gruszek w zalewie

dodatkowo:

łyżka kakao do posypania


Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do niej olej oraz wymieszane suche składniki. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp.180 stopni  ok. 15 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto przestygnie zdejmujemy je z papieru i ponownie umieszczamy w tortownicy.Gruszki odsączamy z zalewy, która ponczujemy ciasto.Zelatynę rozpuszczamy w ok.100ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z mascarpone. Gdy zacznie sztywnieć dodajemy nutelle i kakao  miksując tylko do połączenia. dodajemy żelatynę. Wylewamy 1/3 masy. Ukłądamy gęsto pokrojone gruszki. Zalewamy resztą masy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodóki, wierzch posypujemy kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz