Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 1 października 2018
Ciasto kawowe z musem czekoladowym i gruszkami
Składniki:
biszkopt:
3 jajka
2/3 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
100g startej czekolady
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mus:
500ml kremówki
250 serka mascarpone
350 g kremu czekoladowo orzechowego typu "Nutella"
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki żelatyny
puszka gruszek w zalewie
dodatkowo:
łyżka kakao do posypania
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do niej olej oraz wymieszane suche składniki. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp.180 stopni ok. 15 minut do suchego patyczka.
Kiedy ciasto przestygnie zdejmujemy je z papieru i ponownie umieszczamy w tortownicy.Gruszki odsączamy z zalewy, która ponczujemy ciasto.Zelatynę rozpuszczamy w ok.100ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z mascarpone. Gdy zacznie sztywnieć dodajemy nutelle i kakao miksując tylko do połączenia. dodajemy żelatynę. Wylewamy 1/3 masy. Ukłądamy gęsto pokrojone gruszki. Zalewamy resztą masy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodóki, wierzch posypujemy kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz