Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 października 2018

Rolada marchewkowa z nadzieniem z kremowego serka









Składniki:

2 starte na drobno marchewki
3 jaja
1/2 szkl cukru
2 łyżki oleju roślinnego
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
 szczypta soli
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki imbiru

nadzienie:

2 opakowania serka philadelphia
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
sok z 1/3 cytryny


Wykonanie:

Jaja, serek, marchewkę. olej wyciągnac z lodówki. Powinny być w pokojowej temperaturze.

Jaja ubijać mikserem 3 minuty. Po tym czasie dodawać po łyżce cukru i nadal miksować. Na koniec stopniowo wlewać olej cały czas ubijając.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem, sodą i imbirem.
Suche składniki dodac do jaj i wymieszać łyżką. Następnie w dłoni odcisnąć startą marchewkę z soku i po dodaniu wymieszać.
Blaszkę 33cmx 15cm wysmarowac tłuszczem. Wyłozyć papuierem do pieczenia. Papier również posmarować tłuszczem. wylać ciasto. Piec w temp.180 ok 17 minut .
Ściereczkę kuchenną posypać za pomocą sitka cukrem pudrem i wyłożyć na to ciasto do góry dnem. Ściągnąć delikatnie papier do pieczenia i zawinąć roladę w ściereczkę pozostawiając do całkowitego wystudzenia.

Serki zmiksować krótko z pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem. Po wystudzeniu rozwinąć roladę. Posmarować równo całkowitą powierzchnię ciasta. Zwinąć ponownie w roladę. Odstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz