Szukaj na tym blogu

wtorek, 19 stycznia 2016

Dyniowe ciasteczka z czekoladą( gluten free)z mąką jaglaną

 Składniki:

80g puree dyniowego (dynia obrana, pokrojona na kawałki, upieczona w piekarniku i zblendowana)
115 g masła roztopionego
50 g brązowego cukru
100g ksylitolu
190 g mąki jaglanej
szczypta soli
3 goździki utłuczone w możdzierzu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Puree wymieszać z cukrem i masłem. Suche składniki: mąka, proszek, sól, soda, cynamon, goździki wymieszać razem. dodać pokrojona czekoladę i zamieszać. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki. Nabierać ciasto łyżką, formowaćkulkę wielkości orzecha włoskiego . Ułożyc na blsze i rozpłaszczyć. Piec 10-12 minut w temp.190 stopni. Ciastka po tym czasie mogą wyglądać na niedopieczone, ale tak ma być. Wyciągnąc z piekarnika . Po ostudzeniu ok.15 minut dopiero wykładać z blaszki na talerz.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz