Szukaj na tym blogu

środa, 13 stycznia 2016

Sajgoniki


Składniki:

500g mięsa wołowego lub wieprzowego zmielonego
3 marchewki starte na grubych oczkach
papryka czerwona ( połowa) pokrojona w drobną kostkę
kawałek imbiru (ok.3cm) starty
pęczek koperku
pęczek świeżej kolendry
papryka czili w proszku
sól, pieprz
sos sojowy ( ok.5-6 łyżek)
makaron ryżowy (100g) ugotowany i pokrojony
kilkanaście zmarynowanych grzybków mun
1 cebula drobno pokrojona
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
papier ryżowy
sos do sajgonek
olej

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie, dodać czosnek, marchew, paprykę i wrzucić mięso.Przesmażyć do zrumienienia.Dodać przyprawy i sos sojowy. Wrzucić makaron, grzybki, koperek, kolendrę. Wymieszać.Papier ryżowy zanurzyć w wodzie na 2 sekundy, wyłożyć na deseczkę. Ułożyć 2 łyżki farszu na jednym z brzegów. Zwinąć. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podawać z sosem słodko-kwaśnym do sajgonek. Pycha!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz