Szukaj na tym blogu
poniedziałek, 25 stycznia 2016
Sernik z yerba mate i limonką na zimno
Składniki:
2 paczki ciastek maślanych
30 g masła stopionego
250 g sera białego półtłustego
250 g mascarpone
300ml śmietany kremówki
2 łyżeczki herbaty yerba mate w proszku
sok i skórka starta z 1 limonki
5 łyżeczek żelatyny
180 g ksylitolu lub cukru pudru
80 białej czekolady
truskawki do przybrania
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć, dodać stopiony tłuszcz. Zblendować. Wykleić masą ciasteczkową dno tortownicy (23cm) wyłożonej papierem. Odstawić do lodówki. Śmietanę podgrzać, nie gotować, dodać łyżeczkę proszku mate i dokłądnie wymieszać, by nie było grudek. Można sobie pomóc blenderem. Dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.Sery zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z limonki.Połączyć masy.Wylać na spód ciasteczkowy.Odstawić do stężenia do lodówki. Czekoladę połamać, stopić na parze wodnej, dodać łyżeczkę mate. Zamieszać do całkowitego rozpuszczenia. wylać do płaskiego naczynia lub na deseczkę do krojenia. Gdy zastygnie, kroić w wiórki. Posypać wierzch serniczka i przybrać połówkami truskawek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz