Składniki:
( na tortownicę 23 cm)
3 jaja
3 żółtka
125 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 szkl musu kasztanowego
ok.160-180 kwaśnej śmietany 18%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
opcjonalnie można dodać 2 łyżki likieru amaretto
spód:
1 opakowanie ciastek zbożowych z czekoladą ( "Digestive", "Krakuski")
30-40 g stopionego masła
Wykonanie:
Pieczenie kasztanów:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kasztany wypłukać i pozostawić przez 30 min. w wodzie. Następnie naciąć wypukłą stronę na krzyż. W piekarniku na dnie umieścić blachę lub naczynie żaroodporne z wodą. Kasztany ułozyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni, aż nacięte łupinki się otworzą i wygną na wierzch. Obierac na ciepło
Mus kasztanowy:
Obrane kasztany ( ok. 300g ) zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką mleka, dodać 4 łyżki cukru. Gotować ok. 30 minut pilnująć, bo woda szybko odparowuje. PO upływie tego czasu blendujemy ugotowane kasztany z dodatkiem cukru wanilinowego.
No i czas na sernik;))
spód:
Ciastka pokruszyć, dodać stopione masło i zblendować na mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Mase cisteczkową iwyłożyć i wyrównać. Podpiec 10 minut w temp.180 stopni.
masa serowo- kasztanowa:
Wszystkie skłądniki: jaja, żółtka, cukier, cukier wanilinowy,mus kasztanowy, ser, śmietana, likier zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na masę ciasteczkową. Tortownicę owinąć 3 krotnie folią aluminiową i zabezpieczyć. Wstawić tortownicę do blachy z wodą i piec w kapieli wodnej ok. 1h i 10 minut w temp.165 stopni. Gdy sernik się "zejdzie" ( najlepiej całą noc) wierzch polać syropem klonowym lub syropem z agawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz