Szukaj na tym blogu

sobota, 31 marca 2018

Czekoladowa babka drożdżowa z rodzynkami









Składniki:

zaczyn:

45 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
125 g mąki pszennej
200ml ciepłego mleka

Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.

reszta składników:

375-400 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
40 g dobrego kakao
2 jaja
4 żółtka
120 g stopionego masła
2 szczypty soli
1 szkl rodzynek

Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek umieścić w misce i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto ok.10 minut. Na końcu dodać przestudzone, stopione masło i wyrabiać,aż wchłonie sie w ciasto. Na końcu dodać rodzynki wcześniej moczone w czarnej herbacie. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej formy na babkę z dziurą i piec w temp.180 25 minut.

Polewa:

3-4 łyżki śmietany kremówki podgrzać na patelni.Wyłączyć. Wrzucić połamaną czekoladę mleczna. POzostawić na 2-3 minuty, po czym zamieszać i polać babkę. Można zetrzec 3-4 kosteczki białej czekolady i posypać na wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz