Szukaj na tym blogu
środa, 7 marca 2018
Zupa krem z pieczonego czosnku i selera z pesto z zielonej pietruszki
Składniki:
( na 2, 3 porcje)
główka czosnku
połowa większego korzenia selera
2 ziemniaki
olej
sól, pieprz
kostka bulionowa
pesto:
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Czosnek obrać. Po kilka ząbków ułożyć na folii aluminiowej, polać oliwą. Zamknąć w folii i piec w piekarniku 20 minut w temp.200stopni. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki lub kostkę. Tak samo postąpić z ziemniakami. Na głęboką patelnię wlać olej i wrzucić seler i ziemniaki. Dusić mieszając ok.10 minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. 5 minut przed końcem dodać czosnek. Wszystko zblendować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę opłukać, wrzucić do blendera, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek i zblendować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz