Szukaj na tym blogu

środa, 7 marca 2018

Zupa krem z pieczonego czosnku i selera z pesto z zielonej pietruszki










Składniki:
( na 2, 3 porcje)

główka czosnku
połowa większego korzenia selera
2 ziemniaki
olej
sól, pieprz
kostka bulionowa


pesto:

natka pietruszki
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Czosnek obrać. Po kilka ząbków ułożyć na folii aluminiowej, polać oliwą. Zamknąć w folii i piec w piekarniku 20 minut w temp.200stopni. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki lub kostkę. Tak samo postąpić z ziemniakami. Na głęboką patelnię wlać olej i wrzucić seler i ziemniaki. Dusić mieszając ok.10 minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. 5 minut przed końcem dodać czosnek. Wszystko zblendować na krem. Doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę opłukać, wrzucić do blendera, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek i zblendować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz