Szukaj na tym blogu

czwartek, 22 marca 2018

Pasztet wegański z selera i batata z ziołami









Składniki:

1 średni seler
1 batat
4 łyżki uprażonych nasion dynii
2 łyżki siemienia lnianego
rozmaryn, papryka w proszku, sól, pieprz, zioła prowansalskie,2  łyżki majeranku, tymianek

1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szkl oliwy
kilka pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Seler i batata obrać i pokroić na większe kawałki. Ułożyć na blaszce, polać oliwą, osolić, posypać świeżym lub suszonym rozmarynem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Nasiona dyni uprażyć na suchej patelni i razem z siemieniem zmiksować na proszek. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, po chwili dodać czosnek i przez minutę dalej dusić. Połączyć składniki w misce i zblendować z 1/3 szkl oliwy. Dodać zioła i przyprawy. Keksówkę aluminiową bądź zwykła posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wrzucić pasztet i wyrównać. Pomidorki przeciąć na pół i wdusić w masę. PIec 35 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz