400 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
180ml mleka
120 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
80 g masła szczypta soli
farsz:
czarne porzeczki ( ok 200 g)
1 opakowanie budyniu wanilinowego
250 g sera białego twarogowego
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrabiać ciasto, na koniec dodać roztopiony, ostudzony tłuszcz i wyrabiać jeszcze kilka minut. Ser wymieszać z budyniem, można dodać trochę śmietany.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść odgazowując. Położyć na stolnicę lub blat oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt ok. 25x50 cm. Na 2/3 ciasta rozsmarować ser i posypać porzeczkami. Zwinąć i pokroić na ok. 12-13 sztuk drożdżówek. Ukłądać "ślimaczki" w odstępach na wysmarowanej blaszce. Około 20 -30 min. pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30-35 min. w temp 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz