Szukaj na tym blogu
sobota, 31 marca 2018
Sernik ze słonym karmelem
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego ( wiaderko firmy "President")
6 dużych jajek
1i 1/2 szkl cukru
250 g mascarpone
200ml śmietany kremówki
3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru wanilinowego
2-3 łyżki maki pszennej
na karmel:
1/2 szkl cukru
1/3 szklanki wody
1/2 szkl śmietanki 30-36%
70 g masła
1/2 łyżeczki soli
orzeszki w karmelu do posypania
Wykonanie:
Wszystkie produkty na sernik umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wystarczy 30 sekund. Dno tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tak, żeby po zamknięciu obwodu wystawał. Wlewamy masę serową i wyrównujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Pieczemy 15 minut w temp.170 stopni. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 h. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie karmelu:
W garnku z grubym dnem umieszczamy wodę i cukier i mieszamy do czasu rozpuszczenia cukru, aż syrop zacznie wrzeć. Do gotującego się syropu dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania bursztynowego koloru. Do tej odpowiednio przygotowanej masy cały czas energicznie mieszając dodajemy kremówkę ( wystarczy 10 sekund). Ściągamy z palnika i przelewamy do szklanek miski. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Mi wystarczyło 40 minut na balkonie i karmel był odpowiedni na polanie sernika. Na karmel ułożyć orzeszki karmelizowane.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz