Szukaj na tym blogu

sobota, 31 marca 2018

Warstwowa sałatka wielkanocna





Składniki:

6 jaj
1 mały brokuł
300-400 g pieczarek
25 dkg szynki konserwowej
majonez
mała cebula
sól, pieprz
oliwa
szczypiorek


Wykonanie:

Pieczarki obrać i zetrzeć na grubej tarce. dusić z cebulą na oleju,aż odparuje woda. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować 7 minut w osolonej wodzie. Pokroić drobno i wymieszać delikatnie z majonezem. Jaja ugotować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka doprawić solą i pieprzem i podusić widelecem mieszając z majonezem. Białka zetrzeć na grubej tarce i połaczyć delikatnie z majonezem. Szynkę pokroić w kosteczkę. Układać warstwowo pieczarki, białka jajka, szynkę, brokuł, żółtka. Posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz