Składniki:
45dkg mąki orkiszowej
1 szkl musu z dyni
1 łyżeczka soli
200 ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 dkg drożdży
nasiona wg uznania
7-8 ususzonych, skruszonych listków szałwii
Wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok15-20 minut. Następnie blendujemy i mamy mus dyniowy.
Z drożdży , cukru i 2 łyżek wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrosnięcia. Mąkę mieszamy z solą, szałwią, dynią, dodajemy wody i zaczynu. Mieszamy, ugniatamy. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie energicznie przez minutę urabiamy ciasto dodając nasiona np. dynii, siemię lniane itp. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy 10 minut w temp.220 i 25-30 minut w temp.200stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz