Szukaj na tym blogu

piątek, 28 listopada 2014

Chleb pomidorowy z mąki owsianej z ziołami prowansalskimi

Składniki:

500g mąki owsianej lub innej wg upodobań
1,5 opakowania suszonych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki ziół prowansalskich
250 ml ciepłej wody

Pasta pomidorowa:

10 suszonych pomidorów z oliwy
2 ząbki czosnku
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego



Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, wyrabiac ciasto przez 5 minut. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotować pastę pomidorową blendując wszystkie składniki.
Po upływie godziny rozwałkować ciasto na ok.0,5 cm. Pokroić na pasy, kwadraty w zależności od tego jak chcemy układać w keksówce. Smarujemy pasy ciasta pasta pomidorową i układamy w kekesówce (20-25cm)Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30-45 minut. Pieczemy 30 minut w temp.180stopni.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz