na masę czekoladową:
200g masła
220 g cukru drobnego
3 jaja
200g gorzkiej czekolady
120 g mąki pszennej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1,5 szkl gorącej wody
1 łyżka likieru amaretto
Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem mikserem. dodawać po jednym jaju, po każdym miksując. Następnie naprzemiennie dodawać czekoladę, kawę i mąkę.
na masę tiramisu:
500g serka mascarpone
150 g cukru
2 jaja
2 łyżki likeru amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Jaja połączyć z cukrem mikserem. Dodawać ser mascarpone cały czas miksując. Na koniec wlać kawę i ammaretto i zmiksować.
Na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia wlać 1/3 masy czekoladowej, następnie całość masy tiramisu i na wierzch resztę masy czekoladowej. Patyczkiem można porobić na cieście esy floresy, by jasna masa tiramisu troce przebijała. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz