Szukaj na tym blogu

czwartek, 12 lutego 2015

Pączki maślane z marmoladą i budyniem

Składniki:

1200 g mąki pszennej
140 g cukru
40 g drożdży
500ml + 1/4 szkl mleka
4 łyżki spirytusu
6 jaj
200 g roztopionego masła
olej do smażenia

budyń waniliowy
marmolada
cukier puder

Wykonanie:

Pokruszone drożdże łączymy z 1/4 szkl ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać podgrzane mleko (500ml), roztrzepane jaja z cukrem, spirytus i na końcu po chwili ugniatania stopione masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



A gdy ciasto pięknie rosło, ja zdążyłam nabrać energii biegając. Po powrocie ( ok.1 h) wyglądało TAK!!!:)
I dalszy jego los:):) Lepimy kuleczki, nadziewając marmoladą i budyniem:)





Pozostawiamy przykryte do wyrośnięcia jeszcze na ok.30 minut
Ciasto powinno podwoić swoją objętość i stać  się"napuszone"
No to smażymy:) Pamiętając o temperaturze oleju nie przekraczającej 175 stopni. Wtedy tworzą się charakterystyczne jasne oponki ;) 
              Smażymy ok.2-3 minut z każdej strony.
         Wyciągamy na ręcznik papierowy celem odsączenia tłuszczu.


                                    
 Pierwsza próba musi być:0 czy ciasto w środku upieczone? O tak.;)

                                    SMACZNEGO!!!;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz