Szukaj na tym blogu
niedziela, 15 lutego 2015
Langosz węgierski
Składniki:
1 średni ugotowany ziemniak
250 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju do ciasta
15 drożdży świeżych
150 ml mleka
1 łyżka cukru
śmietana
ser żółty wędzony
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do sosu czosnkowego
2 łyżki wody
olej + masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaka ugotować w mundurku. Obrać i podusić na purre. Z drożdży, łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka zrobić zaczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn i puree, stopniowo dodawać mleka i wyrabiać ciasto ok.5 minut. Przykryć ściereczką i odczekać , aż podwoi swoja objętość. Podzielic ciasto na 4 części, uformować 4 koło o grubości ok.1,5 cm i od razu smazyć na rozgrzanym oleju z masłem klarowanym. Odsączyć na papierowym ręczniku. Czosnek rozdrobnić w moździerzu, dodać szczypte soli, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody i wymieszać. ciepłe, odsączone langosze posmarować sosem czosnkowym, nastepnie smietaną, i posypać startym żółtym serem i pokrojoną w drobna kostkę czerwoną cebulą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz