Składniki:
( na 4 porcje)
wersja I podstawowa
ok.800g cielęciny
sól, pieprz
cebula
olej
0,5 l bulionu ( może byc z kostki rosołowej)
Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Wrzucić na olej, obsmażyć z obu stron, aż lekko zbrązowieje. Zalać bulionem, dusić ok.40-50 min.do miękkości. Zagęścić mąką wymieszana z wodą.
wersja II:
Gdy mięso jest zalane bulionem, dodać 2 ząbki czosnku, kilkanaście rodzynek i łyżeczkę cynamonu. Zaciągnać mąką.
Doskonałe połączenie cielęcina stanowi z mizeria i pieczonymi batatami:)
Bataty obrać, pokroić na kawałki. Rozłożyć na blasze. Polać oliwą, posypać solą i rozmarynem. Można pomiędzy kawałki ziemniaków wrzucić pokrojone z ząbki czosnku. Piec 30-35 minut w temp.180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz