Składniki:
450 g szpinaku (mrożonego lub świeżych liści)
4 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
1 łyżka maki
1-2 ząbki czosnku
serek białt kremowy lub jogurtowy ( może być Almette, Philadelphia)
2 łyżeczki chrzanu
łosoś wędzony 200g
Wykonanie:
Szpinak dusić na roztopionym maśle, dodać czosnek, sól, gałkę muszk., pieprz. Wyłaćzyć palnik. Dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę wielkości ok.20x30cm wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy szpinak. wyrównujemy szpinak na całej wielkości blachy. Pieczemy 20 minut w temp.175 stopni. Po wyciągnięciu wykładamy odwracając na ręcznik kuchenny, odrywamy papier i zwijamy w roladę. Gdy ostygnie rozwijamy,
a następnie smarujemy serkiem połączonym z chrzanem na całej wielkości i rozkładamy łososia. Zwijamy w roladę i odstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz