Szukaj na tym blogu

sobota, 21 lutego 2015

Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem

Składniki:

450 g szpinaku (mrożonego lub świeżych liści)
4 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
1 łyżka maki
1-2 ząbki czosnku

serek białt kremowy lub jogurtowy ( może być Almette, Philadelphia)
2 łyżeczki chrzanu

łosoś wędzony 200g

Wykonanie:

Szpinak dusić na roztopionym maśle, dodać czosnek, sól, gałkę muszk., pieprz. Wyłaćzyć palnik. Dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę wielkości ok.20x30cm wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy szpinak. wyrównujemy szpinak na całej wielkości blachy. Pieczemy 20 minut w temp.175 stopni. Po wyciągnięciu wykładamy odwracając na ręcznik kuchenny, odrywamy papier i zwijamy w roladę. Gdy ostygnie rozwijamy, 
a następnie smarujemy serkiem połączonym z chrzanem na całej wielkości i rozkładamy łososia. Zwijamy w roladę i odstawiamy do lodówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz