Mocno pomarańczowe, bez tłuszczu, bez mąki, dietetyczne ciacho ;))
Składniki:
2 pomarańcza
6 jaj
250 g ksylitolu lub brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 70-80 g migdałów
Wykonanie:
Pomarańcza przekroić na pół, zalać wodą i gotować 20 minut. Po tym czasie odcedzic i ponownie zalać zimną wodą, gotować ok.70 minut. Cukier podzielić na pół. Jedną część ubić z żółtkami, drugą z białkami.Do żółtek dodawać stopniowo zmiksowane blendrem pomarańcza + proszek do pieczenia + drobno pokrojone migdały. Na koniec wymieszać delikatnie z białkami. Tortownicę ( najlepsza do tej ilości ciasta o średnicy 22cm, wtedy będzie wysokie ciacho) na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, posypać drobno pokrojonymi migdałami. Wlać ciasto i wstawić na najniższa półke do piekarnika w temp.170 stopni. Piec do suchego patyczka, ok.90minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz