Słoneczny serniczek na powitanie wiosny;)))
Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm)
na spód:
ok.240 g ciastek maślanych
50 g stopionego masła
Składniki zmiksować blenderem.Tortownicę na dnie wyłożyć papierem, boki lekko posmarować tłuszczem. Wylepić masę ciasteczkową na dno i piec w temp.180 stopni przez 10 minut.
masa serowa:
600 g sera póltłustego ( 2 razy zmielonego)
3/4 szkl cukru
250 ml śmietany 30-36 %
4 jaja
cukier wanilinowy mały
3,5 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki zmiksować mikserem na niskich obrotach. Miksować tylko przez chwilę do połączenia składników. Wyłożyć na spód ciastkowy i piec 50 minut w temp. w temperaturze 165-170 stopni.
mus mango:
250ml śmietany 30-36 %
1,5szt mango (obrać, wyciągnąć pestkę i zmiksować blenderem na puree )
3-4 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżeczek żelatyny
Puree wrzucić do garnka , dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Śmietanę ubić na sztywno. Do gorącego mano dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Gdy puree ostygnie dodawać w 3 częściach do śmietany miksując. Wyłożyć na masę serową i schłodzić.
żelek mango:
1-1,5 owocu mango ( puree)
3-4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
Puree podgrzewamy z cukrem i dodajemy rozpuszczona żelatynę. Wylewamy na wierzch ciasta. Całość chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz