Składniki:
( na tortownicę średnicy 22cm)
1 opakowanie ciastek Digestive lub innych zbożowych
120 g masła
3/4 szkl cukru
ok.200g mrożonych jagód
3 serki homogenizowane
garść rodzynek i płatków migdałów
wg uznania: olejek migdałowy lub cukier wanilinowy
żelatyna ( 2 łyżeczki)
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć, dodać miękkie masło i 1/3 szkl cukru. Zmiksować mikserem lub blenderem.Na wyłożoną papierem tortownicę wyłożyć masę "ciastkową", przygnieść łyżką. Piec ok.12 minut
w temp.180 stopni.
Serki, 1/2 szkl cukru, jagody i bakalie zmiksować. Można dodać cukier wanilinowy lub olejek aromatyczny np. migdałowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Dodać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na przestudzony spód. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać jagodami i płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz